Projectoverzicht
Kleine projecten 2014 - 2024

Met steun van particulieren en Wilde Ganzen

Kleine projecten, grote impact

  • 616 jonge ambachtslieden zijn opgeleid
  • zij zijn 117 ambachtelijke bedrijfjes gestart
  • 60 vredesclubs met 2.517 jonge leden helpen conflicten en besmettelijke ziektes voorkomen
  • 2.517 jongeren hebben geleerd inkomen te verdienen met hun agrarische activiteiten
  • de jongeren investeren in hun bedrijf en helpen zieken met hun 168 spaar- en solidariteitskassen 
  • ruim 400 ambachtslieden werken in 2024 nog steeds in hun dorpen en zijn zelfredzaam; ruim 200 andere opgeleiden werken in de grote steden of in nabijgelegen dorpen.

Met een totaalbedrag van ruim 140.000 Euro hebben we ruim 3.000 jongeren geholpen hun dromen te verwezenlijken in de gemeentes Baraka, Kasima, Kitsombiro, Kalungu, Munoli, Vusamba, Ivatama, Kyambogho en Nduko.

Voor wie en waarom waren we er?

Van 2014 -2024 hebben we met steun van particulieren 13 mooie projecten gerealiseerd in 60 dorpen van de provincie Noord-Kivu, in het door conflicten en armoede geteisterde noordoosten van de Democratische Republiek Congo.

Dit prachtige maar arme gebied, is zwaar getroffen door jarenlang geweld van militairen en rebellen. Veel jongeren hebben het moeilijk bijvoorbeeld omdat ze (half)wees zijn, ex-kindsoldaat of van school af moesten omdat hun ouders geen geld hebben. Ook is het percentage tienermoeders schrikbarend hoog: maar liefst één op de vijf meisjes tussen de 15 en 19 jaar heeft al een kind. Deze jonge moeders staan er vaak alleen voor, zonder inkomen of toekomstperspectief. Er rest hen vaak niets anders dan gewassen te stelen van de akkers omdat ze anders hun kinderen niet te eten kunnen geven.

Dankzij de donaties van particulieren met een verdubbeling door Wilde Ganzen, hebben we  van 2014 t/m 2024 in 60 dorpen duizenden geholpen hun droom op een betere toekomst te verwezenlijken. Elk jaar hebben we in steeds andere dorpen een project gestart, na dat jaar zetten de dorpelingen zelf het werk voort.

Een vakopleiding en eigen bedrijfje 

De deelnemers aan de vakopleidingen, zorgvuldig geselecteerd door lokale medewerkers, waren vaak op jonge leeftijd gestopt met school. Daarom kregen zij eerst taal- en rekenlessen, waarna de vakopleiding begon. In zeven maanden tijd volgden ze praktijktrainingen, stages en een officieel examen. Na hun diploma hielpen we hen met het opzetten van collectieve bedrijfjes. Ook hebben de jongeren een eigen spaar- en kredietgroep opgezet om te kunnen investeren in hun bedrijfjes en hun toekomst. Voor het eerst kregen ze de regie over hun eigen leven. Dankzij hun nieuwe vaardigheden en inkomens konden ze niet alleen hun kinderen te eten geven, maar hen ook naar school sturen. Deze jongeren veranderden van ‘randjongeren’ naar gerespecteerde leden van hun gemeenschap.

Maar liefst 462 kwetsbare jongeren onder wie ongehuwde jonge moeders en ex-kindsoldaten, hebben leren lezen, schrijven en rekenen en daarna een vak geleerd waarmee ze in hun eigen levensonderhoud en dat van hun kinderen kunnen voorzien.
Zij hebben in totaal 87 collectieve naaiateliers, kapsalons, timmerbedrijfjes en werkplaatsen voor motoronderhoud opgericht. Samen met hun dorpsgenoten hebben de ambachtslieden dankzij ons project nog eens 154 jongeren kunnen opleiden en zijn extra 21 bedrijfjes gestart.

Inkomsten uit landbouw en minder conflicten en ziektes

Daarnaast hebben ruim 2.500 jongeren geleerd hoe ze snelgroeiende groente kunnen verbouwen of kleinvee kunnen fokken en hiermee een inkomen kunnen verdienen.
Dankzij de 60 vredesclubs waar de jongeren elkaar wekelijks ontmoeten weten zij ook hoe ze conflicten kunnen voorkomen en oplossen, besmettelijke ziektes kunnen voorkomen en welke rechten zij en hun kinderen hebben.

De hele gemeenschap is betrokken

Niet alleen de jongeren zijn blij met onze steun, ook de gemeenschappen zien een positieve (economische) ontwikkeling voor hun dorpen: het aantal conflicten is afgenomen, er is 50% minder diefstal van gewassen, dankzij de spaar- en kredietkassen wordt er geïnvesteerd en worden zieken geholpen. De dorpelingen dragen zélf ook bij aan het realiseren van de projecten. Zo stellen zij grond beschikbaar voor de landbouw en opleidingsruimte voor de ambachtelijke opleiding. Samen met de lokale autoriteiten en onze lokale partner stellen ze vast aan welke opleidingen de meeste behoefte is en welke, meest kwetsbare, jongeren in aanmerking komen.

Wij zijn trots op onze lokale partner ACPDI én de dorpsgemeenschappen die de goede uitvoering van de projecten mogelijk hebben gemaakt en zorgvuldig in woord en beeld over de activiteiten en resultaten rapporteren.

Wat zeggen de deelnemers?

Fimbo, 18 jaar: “Met mijn naaiatelier verdien ik genoeg geld om in mijn eigen levensbehoefte te voorzien. Dankzij onze spaar- en kredietkas heb ik gespaard voor een 2e activiteit: het verkopen van cassave chips in de avonden. Nu kan ik mijn grootouders die mij hebben opgevoed en die zelf niet meer op het land kunnen werken, helpen.”

Enthousiast geworden? Draag ook bij!

Jonge werklozen en hun dorpsgenoten hebben ons gevraagd om in 2025 een nieuw project in 4 dorpen van Nduko te starten met dezelfde beproefde aanpak. Dat willen we graag en daar hebben we jouw hulp bij nodig.

Weet je dat Wilde Ganzen iedere donatie nog steeds verdubbelt? Dankzij deze steun heeft jouw bijdrage dubbel zoveel impact!

Gepubliceerd op:
2 december 2024

Steun 4U2Develop

Jouw steun maakt het verschil! Help ons onze ambities te bereiken met een donatie.

Doneer nu
Projecten

Lees meer over onze projecten in Oost-Congo

Kleine projecten 2014 - 2024
2024
Kleine projecten 2014 - 2024

Met steun van particulieren en Wilde Ganzen

Vikindwe 2024
2024
Vikindwe 2024

In samenwerking met Pharus

Kimbulu 2022
2022
Kimbulu 2022

In samenwerking met Pharus

Katolo 2021
2021
Katolo 2021

In samenwerking met Pharus