In samenwerking met Pharus
In het door conflicten geteisterde noordoosten van Congo, in de provincie Noord-Kivu, ligt de gemeente Katolo. Deze regio kampt al jaren met terugkerende onrust, waardoor vooral jongeren onder invloed staan van rebellen en geweld. Maar er is hoop. Met ons project hebben we samen met de lokale gemeenschap hard gewerkt aan het creëren van een betere toekomst voor deze jongeren en het bevorderen van duurzame vrede.
Voor wie en waarom waren we er?
Om blijvende vrede te bereiken, hebben we de hele gemeenschap in Katolo betrokken. Aan onze 325 workshops en voorlichtingsbijeenkomsten namen in totaal 5.734 mensen deel. Maar onze speciale aandacht ging uit naar de jongeren: 388 jongens en meisjes tussen de 15 en 25 jaar, onder wie tienermoeders, wezen en zelfs enkele voormalige rebellen. Zij grepen deze kans met beide handen aan om hun leven opnieuw vorm te geven.
Vakopleidingen en een eigen bedrijfje
De jongeren volgden een vakopleiding in uiteenlopende beroepen zoals kleermaker, kok, kapper, timmerman, elektricien en motortechnicus. Na een intensieve opleiding van 7 maanden, gevolgd door een stage en examen, ontvingen maar liefst 345 jongeren hun diploma. Ze startten vervolgens collectief hun eigen bedrijfjes in teams van vijf tot zes personen. Een bijzonder aspect van de koksopleiding was dat de bereide maaltijden werden gedeeld met ondervoede kinderen van de jonge moeders in de groep. Zo groeide niet alleen hun eigen toekomst, maar ook de solidariteit binnen de gemeenschap.
Vredesclubs: samen werken aan duurzame vrede
Naast de vakopleidingen stond vrede centraal in ons project. We hebben in 11 dorpen vredesclubs opgericht, die via workshops, sportevenementen en radio-uitzendingen de bevolking en vooral jongeren, bewust maakten van het belang van vreedzaam samenleven. Conflicten werden niet alleen verminderd, maar ook vreedzaam opgelost door de gemeenschap zelf. Waar voorheen 70% van de conflicten werd voorgelegd aan justitie, lost nu bijna 69% van de geschillen zichzelf op. Dat is een indrukwekkend resultaat, waarmee Katolo stap voor stap de weg naar duurzame vrede bewandelt. Omdat niet alle jongeren een vakopleiding konden volgen, leerden honderden jonge leden van de vredesclubs groente verbouwen en te oogsten. Een deel van de opbrengst werd gestort in de spaar- en solidariteitskas van de clubs.
Wat zeggen de jongeren zelf?
Jacques Kasereka Mugheni (16), een van de afgestudeerden van de motortechniekopleiding, vertelt hoe zijn leven drastisch veranderde:
"Ik ben de oudste van mijn familie en voelde een grote verantwoordelijkheid om voor mijn moeder en broertjes te zorgen. Voordat ik deze kans kreeg, was er weinig hoop. Maar nu, dankzij mijn opleiding, werk ik in een garage waar ik motoren kan repareren. Ik verdien genoeg om mijn familie te ondersteunen. Deze kans heeft ons leven veranderd."
Blijvend resultaat door lokale samenwerking
Samen met onze partnerorganisatie ACPDI zorgen we ervoor dat de resultaten duurzaam zijn. De jongeren zijn na het projectjaar zelfredzaam maar ACPDI blijft de bedrijfjes met hulp van de gemeenschap volgen en adviseren. Daarnaast onderhoudt ACPDI contact met familieleden en lokale autoriteiten om ervoor te zorgen dat de jongeren zich blijvend gesteund voelen en goed kunnen re-integreren.
Nieuw project in Vikindwe
In 2024 breiden we onze inspanningen uit naar Vikindwe, ook in Noord-Kivu. Hier bieden we 360 werkloze en gemarginaliseerde jongeren dezelfde kans op een betere toekomst door middel van vakopleidingen en het opzetten van collectieve bedrijfjes. En nog eens ruim 500 jongeren gaan geld verdienen geld met land- en tuinbouw.
Jouw steun maakt het verschil! Help ons onze ambities te bereiken met een donatie.
Doneer nu